Tech Station – Интересните неща от света на технологиите

Най-интересните и необичайни неща от света на технологиите на едно място

Откриха 8-ми пръстен на Сатурн

Телескопът Спицър (англ. Spitzer), който позволява на учените да изследват вселената в инфрачервения спектър, наскоро направи поредното си откритие. Обсерваторията е открила още един пръстен на планетата Сатурн. Това е 8-мият пръстен на 6-тата планета в нашата Слънчева система и е съставен от много малки частици, които не отразяват видимата светлина. Това е и причината той да бъде открит чак сега, благодарение на инфрачервените сензори на Спицър. Новият пръстен е огромен, колкото 1 милиард планети с размера на Земята.

Saturn-8th-Ring_01Saturn-8th-Ring_02

На пръв поглед откритието не изглежда толкова значително, но всъщност показва, че имаме да учим още много за Космоса. Изучаването на Вселената обаче е огромно предизвикателство и докато не изобретим двигатели, с които да пътуваме поне със светлинна скорост, не виждам как ще успеем да научим много.

Източник: Mail Online

В момента голяма част от знанията ни идват благодарение на изведените в Космоса телескопи, известни като „Великите Обсерватории“ на NASA. Най-известната от тях е телескопът Хъбъл, който е изведен в орбита около Земята преди 19 години и до днес продължава да прави своите невероятни открития. Следващият е Спицър – инфрачервена космическа обсерватория, изстреляна през 2003 година. В момента тя се намира в орбита около Слънцето, с изчерпан запас от хелий, но продължава да функционира. Следват обсерваториите Чандра Рентгенова Обсерватория и Комптън Гама Лъчева Обсерватория, които гледат Вселената в инфрачервения спектър и ни показват неща, които иначе няма как да видим.

Тъй като жизненият цикъл на Хъбъл наближава своя край, NASA планира от доста време негов наследник. Това е космическият телескоп Джеймс Уеб. Той ще има по-голямо огледало и ще обикаля земята в по-далечна орбита от тази на Хъбъл, отвъд Луната. Джеймс Уеб ще ни позволи да вникнем много по-надалеч и чрез него ще търсим истината за раждането на Вселената – Големия взрив.

Забележка: В орбита има и други изведени телескопи, но техния предвиден живот е много кратък, затова и не съм ги отбелязал в този пост.

Advertisements

октомври 10, 2009 - Posted by | Други | , , , , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: